Waarom zeilen zo goed voor je is!

geschreven voor Avontuur Dichtbij, oktober 2021

De zon op je gezicht, je longen vol met zeelucht en de wind door je haren: zeilen is heerlijk. Je waait uit en je maakt je hoofd leeg,  terwijl je actief bezig bent. Maar weet je waarom zeilen goed voor je is? Wij geven je 6 redenen waarom een zeiltrip een van de allerleukste uitjes is!

 

Zeilen is goed voor je:

...omdat de wereld er anders uit ziet vanaf het water!

Vanaf het water zie je de wereld vanaf een hele andere kant. Zodra de boot weg vaart uit de haven en de huisjes op de wal steeds kleiner lijken, wordt alles betrekkelijk. Je vergeet je dagelijkse zorgen, je gevoel voor tijd verdwijnt en ook de afstanden op het water zijn relatief. Het is niet voor niets dat er op het water met andere eenheden gemeten wordt, geen kilometers maar zeemijlen. Deze nieuwe blik op de wereld zorgt ervoor dat je hoofd echt leeg wordt. Na een paar dagen zeilen stap je helemaal fris en opgeladen weer van boord!

 

...omdat je reist op de kracht van de natuur

Zeilen is een van de oudste manieren om de wereld rond te gaan. Lang voordat stoomschepen de oceanen gingen ontdekken, werd er al rond de wereld gevaren met zeilschepen. Hoe bijzonder is het om op volle kracht vooruit te gaan zonder hulp van enige  brandstof? Met de juiste wind in de zeilen kun je flinke snelheden bereiken en dat allemaal op de kracht van de wind. Bijkomend voordeel: geen stank van diesel en geen lawaai van een motor!

 

... om te leren loslaten en durven.

Normaal weet je tijdens een weekend weg vooraf vaak precies waar je heen gaat, hoe je daar wilt komen en wat je gaat doen. Tijdens een weekend zeilen mag je alles loslaten. Er is wel een schema, maar de planning wordt net zo makkelijk weer los gelaten als de wind draait. Sterke wind, geen wind; niemand heeft invloed op het weer en haar grillen, het enige dat de schipper kan doen is zich aanpassen. Durf jij je over te geven aan de natuur en vooraf niet zeker te weten waar de route je brengt? Dan is een weekend zeilen echt iets voor jou. En maak je geen zorgen, je hebt je huis bij je, dus eten en slapen kan overal. Ook op een drooggevallen Wad of in een andere haven dan gepland.

 

.... als je houdt van teamwork en samenwerken

Natuurlijk, een solo-zeiltocht kan ook, maar dat is toch echt een uitzondering. Zelfs de meest ervaren schipper op een zeilboot heeft hulp nodig van zijn maatjes. Het aanhalen van de schoot, het hijsen van de zeilen en het aanmeren in de haven kan de schipper niet alleen. Natuurlijk legt hij alles graag aan zijn gasten uit, meestal samen met een matroos. Doe je liever helemaal niets? Dat kan ook hoor, maar bedenk dat gezamenlijke inspanning echt leuk is. Samenwerken in de frisse lucht zorgt voor ongedwongen gezelligheid en vast veel voldoening achteraf. Zeilen is goed voor je, en de perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen!

 

.... omdat je niet op één plek blijft!

Op een zeilboot ben je altijd in beweging en dus ben je niet gebonden aan één locatie. Je kunt in korte tijd meerdere havens bezoeken, en steeds aan wal iets bekijken en ondernemen. Zo ontdek je verschillende plekken en toch slaap je ’s avonds weer in hetzelfde bed in dezelfde hut. Weet dat je er een zeilweekend bestaat waarbij je meerdere Waddeneilanden bezoekt? De ene dag fiets je op Vlieland en de volgende dag ontdek je Terschelling. Of andersom natuurlijk, dat is afhankelijk van de wind en het getij!

.... omdat je er heerlijk van gaat slapen

Geloof ons: na een dag in de buitenlucht zorgt al die zeelucht in je longen voor een heerlijke nachtrust. De avond aan boord begint met een maaltijd, die beter smaakt dan aan wal. Hoe dat komt, weten wij niet maar wat je ook eet: het zal prima smaken. Na een dag heerlijk uitwaaien en stoere verhalen uitwisselen bij het avondeten wordt het vast een gezellige avond. Daarna is het niet ver lopen naar je eigen hut waar je bedje op je wacht. Met het geluid van de ruisende golven en klapperende lijnen op de achtergrond val je vast in een diepe slaap. En dat is maar goed ook, want morgen is er weer een nieuwe dag aan boord!