Verbinding tussen consument en maker

geschreven voor Avontuur Dichtbij, september 2021

waar komt je eten vandaan?
Het lijkt wel alsof mensen steeds minder weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. En vooral: wíe het heeft geproduceerd. Want natuurlijk weten we allemaal wel dat fruit niet in plastic bakjes aan de boom groeit, en dat een pot pastasaus niet echt door fotogenieke omaatjes in grote pannen op een oud fornuis wordt gemaakt. Toch stinken we er elke keer weer in. Dat is jammer, want als je weet hoe jouw voedsel groeit, waar het echt vandaan komt en hoe het werkelijk wordt klaargemaakt, smaakt het vast veel beter.


kennis is smaak
Kennis is macht zegt men vaak, of in dit geval: kennis is smaak. Als je weet wat je eet, krijgt je maaltijd veel meer smaak! Nu we in grote supermarkten het hele jaar door zo’n beetje alles kunnen kopen wat de aarde voortbrengt, lijken we te vergeten dat groenten en fruit ooit eigen seizoenen hadden. Vroeger at je wat de groenteman te koop had, en verkocht hij alleen wat op dat moment in Nederland verkrijgbaar was. Aardbeien in het voorjaar en boerenkool in december, als de vorst eroverheen geweest. Nu worden de ananassen in Ghana gesneden en ter plekke verpakt in plastic bakjes met de Hollandse prijsstickers er al op. 


de maker en de moestuin
Zo komen we als consument steeds verder van de maker af te staan en weten we steeds minder over het eten op ons bord. Dat is niet alleen jammer, maar ook vaak ongezond en zeker niet zo duurzaam. Het mooiste is het natuurlijk als je in een moestuin je eigen groenten kunt verbouwen. Zelf kweken of verbouwen zorgt voor betere kennis van de seizoenen, meer connectie en daardoor ook een soort verantwoordelijkheidsgevoel. Helaas is een moestuin niet voor iedereen realistisch, zeker niet in de stad met haar schaarse ruimte.


voedsel brengt mensen samen
Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die de kennis van voedsel over willen dragen. Bevlogen ondernemers die in een workshop trots vertellen over hun ambachtelijke product en trotse telers die tijdens een rondleiding graag hun innovatieve manier van verbouwen laten zien. Kleinschalige boerderijen waar je tijdens proeverijen meer leert over een duurzaam voedselsysteem en talentvolle koks, creatief  met lokale producten, die graag hun kennis over de fijne kneepjes van het vak met je delen. Ondernemers die voedselbossen als de nieuwe manier van landbouw zien.
Voedsel brengt mensen samen, en door te luisteren naar de makers van jouw voedsel, leer je waar je voedsel vandaan komt, en wat de aarde ons allemaal te bieden heeft. 


kennis en nieuwsgierigheid
Op zoek naar bijzondere culinaire ervaringen voor onze micro-avonturen kwamen we steeds meer bijzondere initiatieven tegen.
Tijdens onze arrangementen breng je een bezoek aan boeren die op een innovatieve en duurzame manier voedsel verbouwen, aan ondernemers die bijdragen aan een beter voedselsysteem  en koks die je graag verrassen. Je ontmoet de makers van jouw maaltijd en zo hopen we verbinding te brengen tussen stad en platteland, tussen maker en consument én tussen kennis en nieuwsgierigheid!