geschreven voor Reisbrigade, februari-maart 2020
https://www.reisbrigade.nl/coronavirus-wat-en-hoe/


Zoals je vast al hebt vernomen, is sprake van een uitbraak van het coronavirus. De uitbraak begon hoogstwaarschijnlijk op een markt met vis en levende dieren in China, in de stad Wuhan, provincie Hubei. De eerste patiënten komen uit Wuhan of zijn in deze regio geweest, intussen is het coronavirus verder verspreid. De klachten die men heeft zijn koorts en luchtwegklachten.

 

Het verdere verloop is onzeker. We snappen het als je hier vragen over hebt. Alle antwoorden hebben wij ook niet, wel proberen we je hier meer info te geven over: het coronavirus wat en hoe?

 

 

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is samen met lokale autoriteiten hard aan het werk om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eind januari een negatief reisadvies voor de provincie Hubei in China uitgeroepen, dat is de provincie waarin Wuhan ligt. Van de Chinese overheid mag er niemand de provincie Hubei in- of uitreizen. Voor de rest van China geldt een ander aangepast reisadvies: maak alleen noodzakelijke reizen.

Kan ik reizen naar andere landen in Azië?

Misschien vraag je je af of het nog wel veilig is om naar (Zuidoost-)Azië te reizen. Zoals het er nu uitziet, is Corona geen reden om niet naar een van onze bestemmingen in Azië (Indonesië, Maleisië, Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam) te reizen. De provincie Hubei in China is van de buitenwereld afgesloten, en voor Chinezen gelden strenge reisbeperkingen.

Terwijl het aantal besmettingen wereldwijd oploopt, wordt op veel plaatsen in China het niveau van de noodtoestand naar beneden gebracht. Het aantal nieuwe gevallen per dag wordt steeds lager. En goed nieuws uit Vietnam: hier waren 16 besmettingen bekend, dat aantal is sinds 2 weken niet gestegen, en op 25 februari zijn alle 16 genezen verklaard (bron o.a. Wikipedia).

Voor alle andere landen dan China (en een regio in Italië) geldt op dit moment geen negatief reisadvies. Dit betekent dat geboekte reizen op dit moment niet gedekt zijn voor een vergoeding van de annuleringskosten. Van onze reizigers die op dit moment in Azië (buiten China) verblijven, horen we dat iedereen extra voorzichtig is qua hygiëne. Men wordt ook gewaarschuwd om markten met dieren te vermijden. Verder horen we dat het heerlijk rustig is omdat er geen Chinese toeristen zijn: andere landen laten geen Chinezen meer toe!

Europa

Intussen loopt sinds een week het aantal besmettingen in Europa op, met Italië als eerste en voorlopig  zwaarst getroffen land. De eerste Nederlandse en Belgische  gevallen zijn bevestigd. Vooralsnog is alleen voor een klein gebied in Noord-Italië is het reisadvies verscherpt, verder worden verschillende evenementen afgelast.

Wat kan je doen?

Heel vaak en goed je handen wassen is het algemene advies! In het algemeen geldt verder het advies voor reizigers om markten te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen. Vermijd dus contact met pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten. Houd een beetje afstand van andere mensen, zeker als ze niezen! Was regelmatig goed je handen, snuit je neus in papier, gooi het papier meteen na het snuiten weg en was je handen daarna steeds weer goed. Dit geldt ook elke keer als je hoest en niest.

Waar vind ik meer info?

Je kunt online heel veel informatie opzoeken: hier vind je een overzicht van de NOS met verschillende artikelen over corona, en Nu.nl houdt een liveblog over het coronavirus bij.

Kijk je op twitter? Volg dan de tweets van Sander de Hosson, een longarts. Hij tweet veel en duidelijk, vonden wij. Maar dat zal -nu het coronavirus onze kant op gekomen is- vooral over de situatie in Nederland gaan. Als je wilt weten hoe de situatie in Azie is, kun je tweets van Richard Barrow volgen, een Engelsman die al 25 in Thailand woont en zijn volgers op de hoogte houdt over breaking news in Thailand.

Bekijk hier ook de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Lees de Veelgestelde Vragen van het ANVR, de actuele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken of download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak jouw bestemming favoriet, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood. Dat is natuurlijk altijd handig, niet alleen bij Corona!

Wat doen wij?

Wij zijn natuurlijk geen artsen, maar we houden de nieuwsberichten van het RIVM, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de ANVR en diverse nieuwssites goed in de gaten. Mochten we belangrijke adviezen of andere nieuwsberichten hebben die we willen delen, of als de situatie verandert, dan passen we dit blog aan, en horen onze reizigers die onderweg zijn dat meteen. Wij hebben sowieso altijd contact met onze reizigers, zowel vooraf als tijdens hun rondreis. Heb je verder nog vragen? Dan mag je ons natuurlijk altijd bellen!


Laatste update: 28/02/20 14.15 uur
Bronnen: ANVR, RIVM, NOS, WHO, MinBuZa, Wikipedia