Corona-update: Hoe gaat het in Zuid-Afrika?

geschreven voor Reisbrigade - augustus 2020

Wim en Nicky verhuisden in 2014 naar Zuid-Afrika en werden de eigenaar van Babette Bed & Breakfast in Swellendam. We zijn benieuwd hoe het met ze is, daarom onze vraag:

Wim en Nicky, hoe gaat het in Zuid-Afrika?

We verloren ons hart aan Zuid-Afrika tijdens ons eerste bezoek in 1995. We bleven hier terugkomen, het plan om te emigreren werd steeds serieuzer en in 2014 werd onze droom werkelijkheid. We wonen en werken hier met heel veel plezier, alleen dit jaar was alles anders dan anders.

Zoals overal in de wereld heeft het coronavirus een enorme impact op het leven in Zuid-Afrika. Hier in Swellendam ziet het leven er eigenlijk redelijk normaal uit en zijn er niet al te veel corona gevallen. Gelukkig daalt het aantal dagelijkse besmettingsgevallen flink sinds eind juli. Toen zaten we op zo’n 7000 gevallen per dag en inmiddels is dat teruggelopen naar ongeveer 3000. Dat zijn nog steeds flinke aantallen maar vergeet niet dat er in Zuid Afrika 60 miljoen mensen wonen. De regionale verschillen zijn nog steeds groot, ook al omdat in grote delen van het land bijna niemand woont! De Westkaap heeft de piek al in juni gehad en de noodhospitalen die in Kaapstad waren geopend om de druk op de ziekenhuizen te verkleinen zijn vorige week -ongebruikt- gesloten. Toch is iedereen nog voorzichtig. Mondkapjes zijn nog steeds verplicht in winkels en openbare gelegenheden, bij restaurants moet je je naam op een lijstje zetten als je binnenkomt en je merkt dat iedereen afstand van elkaar houdt.

 

Wat doen jullie normaal rond deze tijd en wat doen jullie nu?

Onze B&B is nu gesloten en onze agenda voor de komende maanden is behoorlijk leeg. De winter in Swellendam is altijd een bijzondere periode. Het is voor ons de tijd om bij te komen van het seizoen en naar Nederland te reizen. Deze winter van 2020 zullen we niet snel vergeten. Geen gasten, geen personeel en nog meer vrije tijd. Behalve onze vaste routines als wandelen is het behoorlijk stil. En dat creëert dan weer veel ruimte voor wat speciale projectjes. Nicky is druk bezig om wekelijks een mooi boeket bloemen bij elkaar te plukken in de natuur, Wim heeft getracht de wasmachine te repareren en we hebben in Kaapstad met vrienden plastic afval geraapt op het strand. Verder is Nicky nog altijd druk als vrijwilliger in SPCA, het lokale dierenasiel (en dus hebben we weer een nieuwe kat) en werkt Wim aan de nieuwe ‘Babette website’. O ja, en we kweken nu onze eigen kruiden en sla. We blijven ons verbazen hoe druk je kunt zijn met (bijna) niks doen.

 

Zijn jullie de lange lockdown goed doorgekomen?

Ja, het gaat goed met ons. We houden onszelf bezig met de tuin, wat onderhoud en een heleboel vrije tijd! De natuur in Swellendam is mooier dan ooit en de zon schijnt elke dag, daar genieten we erg van. We hebben een paar koude winterdagen gehad met temperaturen onder de 10 graden, perfect om lekker bij het vuur te zitten met een goed boek, het onvermijdelijke Netflix en een kop thee.

Met ons team gaat het goed. Priscilla is nog in Zimbabwe, Florence is bij haar familie in Swellendam en Wisdom heeft ons jammer genoeg verlaten en een andere baan gevonden.

 

Hoe is in Zuid-Afrika met de maatregelen en steun van de overheid?

Er is over het algemeen veel respect voor de manier waarop de regering de crisis aanpakt en iedereen is er het er over eens dat de strenge maatregelen en de gehele lockdown in maart/april een positief effect hebben gehad. Daardoor is de druk op ziekenhuizen beheersbaar gebleven en is er eigenlijk helemaal niet de paniek geweest die we in Europa hebben gezien. Ziekenhuizen doen erg hun best om service te verlenen en er waren hier al snel testfaciliteiten beschikbaar, tot op de parkeerplaats van de supermarkt aan toe! Wat zeker helpt in dit soort tijden is dat de gemiddelde Zuid-Afrikaan wel wat tegenslag gewend is en zich snel aanpast als dingen tegenzitten. Ook wordt er verrassend goed gecommuniceerd via sociale media, gemeenten, kerken en met een informatieve website: https://sacoronavirus.co.za. Hierop staan alle dagelijkse cijfers, vragen & antwoorden en zelfs tips voor fitness tijdens quarantaine.

 

Je ziet, ondanks al het gedoe zijn we best positief over de aanpak, minder waar het gaat om steun van de overheid. Er is nauwelijks steun voor ondernemers en iedereen moet op eigen houtje zien te overleven. Steun voor mensen die banen en inkomen verliezen moet komen van particuliere initiatieven, kerken en goede doelen.


Heb je voorbeelden van zo’n initiatief of een creatief steunplan?

Goeie vraag! In elk geval zijn we nu getuige van de saamhorigheid en taaiheid van dit land. Mensen helpen en steunen elkaar in moeilijke omstandigheden. Hier heb je een aantal hele mooie voorbeelden:

 

-Er werd op Mandela Day, 20 juli, een landelijke recordpoging georganiseerd om binnen een uur met z’n allen zoveel mogelijk broodjes te smeren en daarna uit te delen aan mensen die het goed konden gebruiken. Het record werd gebroken en uiteindelijk zijn er 2 miljoen broodjes gesmeerd en uitgedeeld!

-Ziekenhuizen doen enorm hun best om mensen te informeren over corona. Dat is echt maatwerk want nog steeds kunnen veel mensen niet lezen en hebben ze geen toegang tot kranten of internet. Een mooi initiatief kwam van onze ziekenhuisdirecteur Jacques du Toit die de boerderijen bezocht om mensen die daar werken en leven te vertellen over risico’s van corona en preventieve maatregelen. Hij werd daarmee zelfs bekend als Rural Corona Virus Hero, een dagelijkse erkenning van de Westkaapse regering voor mensen die iets bijzonders doen in deze tijd.
 

-Als laatste voorbeeld: in het begin van de lockdown mochten alleen de supermarkten open zijn. De SPAR in Plettenberg was zo aardig om kleinere bedrijven die gesloten moesten blijven schapruimte in hun winkel aan te bieden zodat ze toch wat spulletjes konden verkopen. Een mooi voorbeeld van hoe bedrijven elkaar er doorheen helpen.

 

Hoe zien jullie het komende jaar?

Eind augustus zijn er een aantal maatregelen versoepeld: er mag weer gereisd worden binnen het hele land, en alcohol en sigaretten zijn weer verkrijgbaar. Wist je dat tijdens het alcoholverbod ananas en gember bijna onbetaalbaar werd omdat daar gemakkelijk zelf bier van te brouwen valt?

Dat er weer gereisd mag worden is natuurlijk goed nieuws voor hotels, B&B’s en restaurants. Ook worden toeristische attracties weer geopend en kunnen de nationale parken weer bezocht worden.

Toch is het niet alleen maar goed nieuws want de grenzen zijn nog dicht, wat betekent dat het internationale toerisme nog stil ligt. En de herstart daarvan is veel complexer omdat het openen van de grenzen niet alleen afhangt van de situatie in Zuid-Afrika maar ook van de landen waar de reizigers vandaan komen.

En zelfs als het weer is toegestaan zal het nog wel even duren voor het vertrouwen weer helemaal terug is. Uiteindelijk gaat reizen natuurlijk om plezier en ontspanning, met alle maatregelen en onzekerheden is dat nu nog ver te zoeken. Gelukkig hebben veel gasten hun boekingen doorgeschoven en het lijkt erop dat voor velen een mooie reis door Afrika meer een kwestie van uitstel dan van afstel is. Daar zijn we natuurlijk ook zakelijk heel blij mee. Een paar ‘hele vaste’ klanten, die hier al jaren komen, zullen ongetwijfeld op het eerste vliegtuig zitten deze kant op, maar de grote aantallen zullen nog wel op zich laten wachten.

Zelf wachten we nog even met het openen van de B&B want het is nog winterseizoen en onze gasten komen meestal toch veelal uit Europa. Bovendien zijn we nog druk aan het schilderen en bezig met wat verbeteringen in de kamers.

Kortom: we blijven positief! De zon schijnt en de lente komt eraan, heerlijk! En hoewel we onszelf lekker bezig houden missen we al die dingen die ons leven hier bijzonder maken. Het gelach tijdens het ontbijt, nieuwe gasten en de vele leuke gesprekken met iedereen. We hopen dat het allemaal snel weer terugkomt. Waar je ook bent, we hopen dat iedereen veilig en gezond blijft!